Organisatorisch randvoorwaarden zijn van essentieel belang om het jeugdhulpaanbod beter te laten aansluiten op vluchtelingenkinderen. Zij zijn ondersteunend en faciliterend aan de professional.
“De uitstraling van de organisatie heeft invloed op de bereidheid van geschikte kandidaten met een niet-westerse migratieachtergrond om te solliciteren.”
Eenvoudige intakeprocedure en snelle start behandeling
De drempel naar (jeugd)hulp is bij vluchtelingenkinderen hoger en er is een groter risico op verhuizingen. Een snelle start en eenvoudige intakeprocedure na aanmelding bij een jeugdhulpaanbieder is daarom belangrijk.
Diversiteit binnen teams
Interculturele diversiteit binnen teams wordt aangemoedigd. Dit creëert de mogelijkheid om zorgvuldige matching te laten plaatsvinden. Jeugdigen kunnen dan weloverwogen kiezen voor iemand met dezelfde achtergrond. Het kan ook zijn dat jeugdigen de voorkeur hebben voor een (jeugd)hulpverlener met een andere dan de eigen achtergrond, bijvoorbeeld omdat hij of zij anders bang is voor roddels, schaamte of eerverlies.
Medewerkers binnen een divers team kunnen elkaar, vanwege hun verschillende (culturele, religieuze en etnische) achtergronden, aanvullen en versterken en op die manier zal het alle medewerkers uiteindelijk beter lukken om aan te sluiten bij de jeugdige en het gezin. Bij een divers team kunnen beginnende (jeugd)hulpverleners met kennis en kunde rond de doelgroep in het team ondersteuning krijgen van collega’s met meer ervaring.
Passend aannamebeleid: vacaturetekst, wervingskanalen, profilering als werkgever
Om een diverse organisatie te zijn, is een passend aannamebeleid van groot belang.
Specifiek scholings- en trainingsaanbod
Een verandering in instroom bij een organisatie en/of meer variatie in de (culturele) achtergrond van jeugdigen vraagt om een verandering in het interne scholingsaanbod zodat medewerkers hun kennis en vaardigheden blijven door ontwikkelen.
Financiering tolk, intercultureel mediator, sleutelpersoon of ervaringsdeskundige
Het als organisatie rond kunnen krijgen van de financiering en facilitering ICM/tolk/sleutelpersoon/ervaringsdeskundige is van groot belang in het werken met vluchtelingenkinderen en hun gezinnen.
Websites en praktische tools
Contactgegevens
Vragen? Neem dan contact op met een van de volgende organisaties.
Sleutelpersonen Pharos:
Inge Goorts | Senior adviseur/ projectleider
i.goorts@pharos.nl
Tel. 030 234 9800
Intercultureel mediators Nidos:
Marhainska Sakoetoe | Teamleider ICM
icm@nidos.nl
Tel. 06-23338786
Jeugdzorg Nederland:
Ylva van den Hengel
ylva.vandenhengel@jeugdzorgnederland.nl
Tel. 06-249533676
Literatuurtips
Aan de slag met diversiteit. Praktische tips voor HR-beleid | De Vries, S. (2007)
Divers werven en selecteren in de praktijk | Razenberg, I. (2018)
Effectief diversiteitsbeleid: tel uit je winst! | Bellaart, H. (2016)
Inclusief beleid op de werkvloer. Factoren die bijdragen aan (het creëren van) een inclusieve werkvloer | Kreinsen, S. (2019)
Iedereen inc. | Vaessen, J. (2017)
Why diverse teams are smarter | Rock, D. (2016)